11 Nisan 2013 Perşembe

Mide Suyunun İncelenmesi

Sponsorlu Bağlantılar:

Mide suyunun incelenmesi

Normal şartlarda aç karnına, yani yemekten 12 saat sonra midede pek az 20-40 mililitre asitten hemen hemen yoksun berrak su bulunur. Patolojik durumlarda aç karnına midede bulunan sıvı miktarı daha bol ve değişik bileşimlerdedir. Saf veya besin artıklarıyla karışık mide suyundan oluşabileceği gibi, önemli miktarda kloridrik asit veya bir miktar safra ya da laktik asit içerebilir.

Mide suyu teşhis amacıyla sadece aç karnına değil, uygun uyarıcılar (histamin, pcntagastrin vs.) sonrası da incelenir. Mide alışılmış fizyolojik uyarıya benzer bir uyarıya tabi istenildiğinde, ekmek, çay ve yağ yedirilir. Midenin maksimum salgı kapasitesi ölçülmek istendiğinde histaminik uyarı yapılır, yani bir mililitre histamin kloridrat iğnesi yapılır.